15.1.2021 15:27
Fjällskidarklubben FK-37 r.f.

Hur hantera ordentlig köld i skidskolan

Då temperaturen sjunker rejält blir det speciellt viktigt att se till att man är förberedd på det före man kommer till backen och skidskolan. Som regel inhiberar vi inte skidskola eller träningar pga köld. Det hör liksom vintern till :). Här är viktiga råd och tips för att göra skidskolan njutbar även då det är på riktigt kallt.

Se till att:

  • barnet har ätit och druckit ordentligt. Kyla drar mycket mer energi av kroppen än vanligt.
  • barnet inte blir svettigt i bilen på väg till backen. Svett och väta kyler ned en otroligt fort då man kommer ut i kölden.
  • inte smörja in ansiktet med Vitalis eller andra dylika fetter. Fast de är vattenfria kan de skada huden vid köld, inte hjälpa den.
  • klä barnet om möjligt i lager, så att man kan ta ett lager om det behövs, för att undvika svett
  • undvika hemstickade yllesockor på fötterna. Erfarenheten visar att sådan inte håller för ordentlig köld. Vi rekommenderar dedikerade slalomstrumpor. För extrem köld finns även batteridrivna värmestrumpor och -värmare av monorna.

Är foten varm hålls den varm. En snabb springrunda innan skorna tas av värmer foten. Täta snölås och buntar, tråtta inte alla byxor i pjäxan utan lyft dem utanpå.

För vår del uppmanar vi barnen att hållas i rörelse, att gå och röra på sig mera under kalla dagar. Påminn era barn att säga om de fryser!

På denna sida samlar vi även andra praktiska råd:

https://www.fk-37.fi/skidskolan/praktiska-rad/

Välkommen att njuta av vintervädret och utesport även då vintern är som mest vinter :)!